Raften , Muskitos, Muskitos !
Door: Sanneke
Blijf op de hoogte en volg Sanneke
18 Juli 2012 | Verenigde Staten, Clearwater
Muggenspray is in dit land het best verkochte product volgens mij. Wat wil je ook met zo veel meren en rivieren. Wij zoeken weliswaar de koelte van het water op maar dat is meteen funest voor onze huidjes. We zitten allemaal onder de bulten en smeren met al onze tubes afterbite leeg.... de warmte hier is vochtig. Fijn voor die beestjes, niet voor ons. De katten hebben het nog het beste. ZIJ hebben hun tent van gaas. Nu snap ik waarom al die Canadezen een tent van muskitogaas over hun picknicktafel hebben staan. Vandaag onze eerste fikse onweersbui gehad die ons voor de lunch onze campers in dreef. Wij dachten dat het een scrabble en backgammon middag zou worden echter na een half uurtje werd het droog en onbewolkt. Frist lekker op. Resultaat ; de avondwandeling in dikke mist ! En nog meer Muskitos . Morgen zo snel mogelijk weg hier. We hadden eigenlijk nog een paardrij~ochtendje op het program staan. We skippen dat. Waarschijnlijk dat het bij Jasper nog mogelijk is. Het is voor ons geen m
'must'.
Vandaag hebben we telefonisch gereserveerd voor de mannen om morgen te gaan wildwater raften. Om 8.45 uur moeten ze zich slechts 2 km verderop melden. Vroeg op guys! Ze gaan met onze DCV die kant op, hetgeen betekent dat ik er ook vroeg uit moet en bij Gloria en de katjes blijf. Een dagje bijkletsen over alles en nog wat (want kleppen kunnen wij hoor).
16 juli
Van onze wildwater correspondenten
Raften voor de mannen vandaag. Vroeg op, broodjes mee. De tour duurt normaliter 3 uur. Na afloop blijkt dat zij de 8 uur tour in 5 uur gedaan hebben. Ze werden met een schoolbus weggebracht. Een kilometertje of 4 de bergen in. Het water in de rivier stond zo hoog dat ze niet op de normale plek konden afvaren. Vandaar de grotere afstand. Boven aangekomen met z'n allen omkleden in het bos. Eerst een Wet~suit aan, dan een dikke houthakkerjas, dan een heel dun fleece~jack, dan de zwemvesten, helm op, eigen wandelschoenen aan. De groep bestond uit 23 personen waarvan 5 gidsen. Instructie van 5 minuten. Daarna werden de groepen verdeeld. Ferry en Andy zaten in een groep van 8. De anderen werden verdeeld over 2 andere boten. Elke boot had een gids. Bleven er 2 gidsen over die ieder in hun eigen boot mee gingen. Eentje voorop en eentje achteraan als controle. Mocht er iemand overboord slaan dan konden die nog opgepakt worden door de achterste boot! Dat is slim en geeft de groep een veilig gevoel.
Goed...... iedere groep sjouwt zijn eigen boot naar de Clearwater river. Lekker warm met al die kleren aan. Allemaal de boot in en weer 10 minuten instructie en afspraken/tekens voor onderweg.
En toen begon het, dachten ze, 5 minuten in een 'tobbe' gelegen om te oefenen. 10 minuten pittige raft. Het ergste moest nog komen. Eerst een stop bij de uitmonding van een waterval. Allemaal uit de boot, kletsnat. Zwaarbepakt 2 km naar boven 'hiken'. Onze mannen, zonder conditie, kregen een blauw hart. Halverwege alles uit behalve de wet-suit. Het fleecejack moest je om je middel knopen want dat had je nodig bij de waterval. Twee hangbruggen over, max. 3 personen per brug. Boven aangekomen een prachtig uitzicht over de waterval met daarin een regenboog. Toen weer naar beneden met z'n allen. Glibberig. Waterjack aan. Achter de waterval, onder de rotsen door naar de andere kant gelopen met de handen voor de ogen want je kon niks zien door het gespetter van de waterval. Stervenskoud.
Naar beneden 'hiken' ging ze beter af. Het échte werk ging beginnen. De boten weer in. Onderweg gigantische grote draaikolken en golven. De raft naar beneden duurde ruim anderhalf uur. Werken werd het, peddelen, bukken, allemaal omlaag duiken, vasthouden en weer verder peddelen. Uiteindelijk zijn ze allemaal heelhuids aangekomen en aan het eind van de dag in rustig water met z'n allen nog even gezwommen. 5 uur verder en een voldaan gevoel. 2 kilo minder door het energie~verbruik.:-)
Bij terugkomst met de dames geborreld en gegeten. Het duurde niet lang of de mannen vielen vermoeid in slaap. Wat een dag weer !
Morgen rijden we naar Mount Robson, de hoogste van de Rocky Mountains. Zoeken daar een mooi plek om te overnachten in Jasper.
Toedeloe ... tot later ... ' Zeker weten' zou Gloria zeggen.
19 Juli 2012 - 12:27
Hilda:
Jeetje das ff andere rafting dan in Turkije. Hoe ist met Fer z'n knie, leeft die nog?
Wel spannend om te doen. Wat gaat de tijd snel he als het gezellig is. Nog veel plezier.
Groetjes Hilda en Duck